• Betalen met iDeal en (gratis) achteraf betalen
 • Online orders altijd GRATIS bezorging
 • Sinds 1972
 • 0224-551563

Onderhoud meubelen hout

Houten meubelen zijn o.a. in de volgende ‘samenstelling’ te verkrijgen:

 • Meubelen gemaakt van 100% massief hout.
 • Meubelen gemaakt van plaatmateriaal met daarover een bepaald afwerkmateriaal. Plaatmateriaal bestaat uit grove of fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk samengeperst worden  (bijvoorbeeld spaanplaat, MDF of HDF).
  We kennen o.a. de volgende afwerkmaterialen (over plaatmateriaal heen):
 • Fineer (een zeer dun laagje echt hout).
 • Hard kunststof (kunststof laag in verschillende dekkende kleuren).
 • Kunststof folie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur).
 • Gelakt MDF (MDF voorzien van een laklaag in een dekkende kleur zoals wit of zwart).

 

Houten meubelen (massief of gefineerd) kunnen met verschillende producten worden gekleurd en/of afgewerkt, te weten:

Beits:
Beitsen zijn bedoeld om het nog onbehandelde (kale) hout te kleuren.
Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt wordt aangeduid met een getal (E10, E20…. tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Bij andere houtsoorten volstaat men met de benaming licht, midden of donker. Beits kleurt het houten meubel, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de beits zal een kleurloze lak, was of olie aangebracht moeten worden om een bepaald beschermingsniveau te bereiken. 

Lak:
Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen o.a. water- en alcoholkringen. Lakken zijn verkrijgbaar in:

 • kleurloze lakken (in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, zijdemat of glans).
 • transparante kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces zichtbaar)
 • dekkende kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces niet zichtbaar) 

Was:
Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn.
Men kiest voor een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft het meubel een mooie warme natuurlijke uitstraling. Wel dient u meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden! 

Olie:
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat men het kale onbehandelde houten meubel alleen een oliebehandeling geeft. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en het meubel is toch goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Deze oliën zijn meestal in een beperkt aantal kleuren te verkrijgen. 

Onbehandeld hout:
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.

Een aantal houtsoorten zullen we nader beschouwen.

  • Beuken
  • Eiken
  • Grenen
  • Kersen
  • Manou / Rotan
  • Noten
  • Teak
  • Vuren

 

Vurenhout:
Een relatief zeer “zachte” houtsoort, afkomstig van de sparrenboom (naaldboom).
De sparrenboom (fijnspar) groeit o.a. in Europa en Noord – Azië.
Vuren kent een grove nerfstructuur en de kleur is bijna wit tot bleek geelbruin. 

Grenenhout:
Een redelijk “zachte” houtsoort, afkomstig van de grove den of pijnboom (naaldboom).
Deze boom groeit o.a. in Europa en Noord – Azië.
Grenen25 kent een grove nerfstructuur en de kleur is lichtbruin tot geelbruin. 

Beukenhout:
Een relatief zeer harde houtsoort afkomstig van de beukenboom (loofboom).
Deze boom groeit o.a. in Europa, West – Azië, Noord Amerika en Japan.
Beukenhout kent een fijne gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin.
Beuken wordt o.a. veel verwerkt tot Scandinavische meubelen.
Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur. 

Eikenhout:
Een zeer harde houtsoort, afkomstig van de aloude eikenboom (loofboom).
We kennen o.a. Europees eiken en Amerikaans eiken.
Europees eiken kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is geelbruin tot donkerbruin.
Amerikaans eiken kent een grove nerfstructuur en de kleur is (roodachtig) lichtbruin.
Eiken kenmerkt zich o.a. door een hoog gehalte looizuur (tannine). Hierdoor kan nat eikenhout blauwzwart verkleuren als het in aanraking komt met ijzer en lichtbruin verkleuren als het in contact komt met messing of koper (nat eikenhout is corrosief).

Eikenhout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Structuur en kleurverschillen tussen onderlinge onderdelen zijn hierdoor onvermijdelijk. Dit meubel is op ambachtelijke wijze vervaardigd van massief eikenhout en eikenfineer. Eikenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort, die al eeuwenlang gewaardeerd wordt in ons interieur. Vooral de fijne nerf, de vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen verschaffen het meubel een degelijke en warme uitstraling. Het meubel heeft bovendien een handmatige bewerking ondergaan, zodat een gebruikt uiterlijk is ontstaan. Kanten en hoeken zijn afgerond en de oppervlakten van het meubel zijn licht geschraapt, waardoor deze een golvend en doorleefd effect hebben gekregen. Deze behandeling accentueert het unieke karakter van het meubel. Het voor uw meubel gebruikte hout is een uniek natuurproduct dat in het land van herkomst, na een zorgvuldige selectie, op ambach­telijke wijze is verwerkt. Het is uniek en karakteristiek in elk opzicht; geen enkel stuk hout is gelijk van vorm, structuur of kleur, zodat kleurschakeringen zelfs bin­nen één meubelstuk onvermijdelijk zijn. Om het meubel een verweerde/doorleefde look te geven wordt het hout geselecteerd op natuurlijke defecten, welke bewust niet worden verdoezeld. Deze natuurlijke defecten zoals: windbarsten, haarscheuren, zowel kleine als grote, on­effenheden, noesten, zelfs gescheurde en gedeeltelijk uitgevallen noesten en verkleuringen, kunt u terug vinden in uw meubel. Om sommige natuurlijke defecten in het hout te verbergen zijn inlegstukken toegestaan. Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe meubelen na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het show­roommodel zijn daarom voor de hand liggend. Uw meu­bel is voorzien van een natuurlijke lakafwerking. Deze meubellak vormt een redelijke bescherming voor het hout en geeft het een natuurlijke uitstraling.

Eikenhout kan onder invloed van vochtige of droge lucht gaan werken, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan, of verbindingen open kunnen gaan staan en/of weer sluiten. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 50%. 

Notenhout:
Een relatief harde houtsoort afkomstig van de notenboom (loofboom).
Deze boom groeit o.a. in Europa, Azië en Amerika.
Notenhout kent een fijne tot matig grove nerfstructuur en de kleur is licht grijsachtig bruin tot donkerbruin. Soms komen aan notenbomen waardevolle wortelknollen voor, waarvan fineer wordt gesneden dat als wortelnoten wordt verhandeld. 

Kersenhout:
Een relatief harde houtsoort afkomstig van de kersenboom (loofboom).
Deze boom groeit o.a. in Europa, Azië, Canada en Amerika.
Kersenhout kent een fijne nerfstructuur en de kleur is geelbruin, later iets roodbruin. 

Manou / Rotan:
Een liaanachtige plantsoort (ook wel ratan genoemd) uit voornamelijk Azië.
De manoustengels kunnen wel een lengte van 150 meter bereiken.
Een harde, zeer buigzame en ecologisch verantwoorde houtsoort.
Alle meubelen gemaakt van rotan zijn handmatig geproduceerd en geven het interieur een exotische uitstraling. 

Teakhout:
Teak hout is een redelijk harde houtsoort afkomstig van de teakboom (loofboom). Deze boom groeit voornamelijk in Indonesië en India. Teakhout kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is lichtbruin tot goudbruin. Het oppervlak van teak voelt “zacht” (vettig) aan, doordat er zich olieachtige stoffen in het hout bevinden. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout blijft werken. Dit betekent dat scheurtjes, trekken of krimpen tijdens het gebruik kunnen ontstaan. Dit geeft ook het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Teak kan onder invloed van vochtige of droge lucht gaan werken, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan, of verbindingen open kunnen gaan staan en/of weer sluiten. Geadviseerd vochtpercentage voor in de woning: rond 50%.

Uw meubel product is gemaakt van gerecycled (oud) teakhout waardoor gebruikssporen aan de oppervlakte zichtbaar kunnen zijn. De exclusiviteit van natuurlijke houtmaterialen en de tekenen van de geschiedenis worden zo ontwerpkenmerken. Dit product ontstaat overwegend door handarbeid. Onregelmatigheden en minimale (maat) afwijkingen zijn dan ook mogelijk. Hieronder worden een aantal afbeelding getoond die fungeren als metafoor welke als acceptabel kunnen worden beschouwd.

Acceptabel zijn:

  • Noest
  • Inzetstuk
  • Verfresten
  • Krimpscheur
  • Onregelmatigheden
  • Gebruikssporen

 

Kringen, vlekken en spetters

De meeste mensen kennen helaas maar al te goed de invloed van water op het op­pervlak van meubels. Toch zijn er nog altijd mensen die reclameren naar aanleiding van het ontstaan van vlekken als gevolg van vocht hetgeen zij zien als een gebrek aan het artikel. Deze mensen moeten wij teleurstellen want hun reclamatie kunnen wij helaas niet in behandeling ne­men.

Kringen als gevolg van vocht zijn namelijk altijd een in­vloed van buitenaf en vallen derhalve buiten de garantie bepalingen. Bijna elk meubel is gevoelig voor vocht ook al zijn er altijd mensen die beweren dat de tafel van de buurvrouw er absoluut nooit last van heeft en zij er alles op kan zetten. Er zijn simpelweg te veel factoren die be­palen wanneer bijvoorbeeld een kring ontstaat. Tijd, ma­teriaal, afwerking van het oppervlak, gepleegd onderhoud en de aard van de vloeistof zijn er maar enkele.

Er zijn natuurlijk meubels die relatief weinig last hebben van kringen. Geverfde of hard afgelakte meubels, glazen meubels en meubels die zijn gefineerd met bijvoorbeeld melamine zullen wel kringen vertonen maar daar deze op het oppervlak zitten zijn zij eenvoudig te verwijderen. Echte problemen ontstaan pas als vocht de kans krijgt om door de lak of was heen te dringen om zich eronder of erin te nestelen en voor de gewraakte verkleuring te zorgen.

We zullen vochtkringen aan de hand van de af­werking van het meubel even langs lopen; 

Was en olie:

Was en olie geven in veel gevallen een afdoende be­scherming tegen invloeden van buitenaf. Door de na­tuurlijke uitstraling die bij deze producten behouden blijft genieten zij momenteel een grote populariteit. Vocht heeft echter redelijk snel vat op deze middelen en dringt er binnen een paar minuten en soms zelf sneller doorheen. Bevind zich onder de was of de olie een watergedragen beits dan zal deze simpelweg uitlopen. De oplossing dient men te zoeken in het plaatselijk reinigen van het oppervlak zodat nieuwe kleurstof kan worden opgebracht waarna weer een beschermende laag kan worden aan­gebracht. Ook een föhn zou uitkomst kunnen bieden daar deze de waslaag zacht maakt waardoor vocht on­der invloed van de warme luchtstroom kan verdampen. Overigens kan men het bijkleuren ook aan de was of de olie zelf overlaten zij het dat deze middelen minder kleurbestanddelen in zich hebben en plaatselijk wellicht vaker dienen te worden toegepast om een bevredigend resul­taat te behalen.

Lak:

Meubels die met lak zijn afgewerkt geven eigenlijk de meeste problemen. Dit omdat vocht onder of in de lak komt en niet meer weg kan. Daar waar de meeste lak­ken vroeger op basis van nitro cellulose waren zijn zij tegenwoordig met strengere milieueisen vervaardigd op een andere basis. De meeste lakken die tegenwoordig worden toegepast zijn derhalve poreus en laten vocht door. Wanneer en hoeveel is wederom van vele factoren afhankelijk is. De reactie van het artikel evenals de oplos­sing is mede afhankelijk van de soort lak. Is deze poreus dan maakt men een goede kans om met bijvoorbeeld meubeline van hg de vlek te verwijderen. Het moet dan wel gaan om een vochtplek waarbij bij voorkeur geen warmte aan te pas is gekomen. Vooral als er bijvoorbeeld een hete kop koffie op tafel heeft gestaan kan de lak door de hitte en het vocht dusdanig van structuur en kleur ver­anderen dat er niets meer aan te doen is. De kring zit dan in de lak en niet eronder. Is de lak niet poreus dan helpt er derhalve weinig meer. Kringen zitten dan meestal namelijk in de lak. Er zijn ove­rigens wel middelen die de laklaag week maken zodat vocht de kans krijgt om te ontsnappen en deze kunnen een oplossing bieden. Lukt dit echter niet dan rest slechts de schuurmachine.

Zoals u zelf verantwoordelijk bent voor het ontstaan van kringen bent u ook zelf verantwoordelijk voor het ver­dwijnen ervan. Zoals geschreven zijn er middelen in de handel die u kunnen helpen. Welke oplossing voor u het meest geschikt is en of dit middel daadwerkelijk helpt hangt van de situatie af. Probeer iedere oplossing echter eerst op een minder zichtbaar stuk van het meubel om ergere problemen te voorkomen. 

Onderhoud:

Lichte krassen, vlekken en glansplekken kunnen weg­gewerkt worden d.m.v. het opschuren met fijn staalwol of heel fijn schuurpapier. Dit dient te gebeuren in de richting van de houtnerf en altijd een groter vlak te bewerken. Daarna, indien nodig, het onderhoudsproduct (mat polish) gebruiken.

Alle producten omtrent het onderhoud van uw meubel zijn te verkrijgen in onze beide showrooms en via de webshop. 

Tips !! Voorkomen is beter dan genezen !

 • gebruik onderzetters / placemats / tafellakens (kringvorming)
 • plaats de meubelen niet te dicht bij een warmte­bron of airconditioningunit(uitdroging)
 • plaats de meubelen niet in direct zonlicht (ver­kleuring)
 • houdt u luchtvochtigheid in huis op peil: hang bijvoorbeeld waterreservoirs aan uw radiatoren
 • om onnodig grote druk op de verbindingen te voorkomen, raden we u aan de meubelen vlak te    plaatsen.
 • wanneer u de meubelen wilt verplaatsen, kunt u ze het beste eerst leegmaken daarna optillen. Verslepen van meubelen kan schade veroorzaken aan de meubelen en de vloer.
Terug