• Bezoek onze showroom nu zonder afspraak! 
Online shop 24/7 geopend!

Onderhoud houten meubelen

Massief houten meubelen kunnen met verschillende producten worden gekleurd en/of afgewerkt worden, zoals met Beits of Lak.

Beits

Beitsen zijn bedoeld om het nog onbehandelde (kale) hout te kleuren.
Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt wordt aangeduid met een getal (E10, E20…. tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Bij andere houtsoorten volstaat men met de benaming licht, midden of donker. Beits kleurt het houten meubel, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de beits zal een kleurloze lak, was of olie aangebracht moeten worden om een bepaald beschermingsniveau te bereiken. 

 

Lak

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen o.a. water- en alcoholkringen. Lakken zijn verkrijgbaar in:

  • kleurloze lakken (in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, zijdemat of glans).
  • transparante kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces zichtbaar)
  • dekkende kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces niet zichtbaar)

Naar boven

 

Onbehandeld hout

Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij acaciahout en eikenhout.

 

Skylt

Als u de onbehandelde look wilt behouden van uw onbehandelde houten meubel raden wij u aan deze toch te beschermen. De beste oplossing hiervoor is SKYLT®. SKYLT beschermt tegen vuil en vocht en is onzichtbaar. Als u van puur hout houdt, dan is SKYLT de perfecte (en oersterke) finish voor uw meubel. Raadpleeg het internet om de beste deal te scoren voor een fles SKYLT. (bestaande uit twee componenten)

 

Naar boven

 

Eikenhout

Een zeer harde houtsoort, afkomstig van de aloude eikenboom (loofboom).
We kennen o.a. Europees eiken en Amerikaans eiken.
Europees eiken kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is geelbruin tot donkerbruin.
Amerikaans eiken kent een grove nerfstructuur en de kleur is (roodachtig) lichtbruin.
Eiken kenmerkt zich o.a. door een hoog gehalte looizuur (tannine). Hierdoor kan nat eikenhout blauwzwart verkleuren als het in aanraking komt met ijzer en lichtbruin verkleuren als het in contact komt met messing of koper (nat eikenhout is corrosief).

Eikenhout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Structuur en kleurverschillen tussen onderlinge onderdelen zijn hierdoor onvermijdelijk. Dit meubel is op ambachtelijke wijze vervaardigd van massief eikenhout. Eikenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort, die al eeuwenlang gewaardeerd wordt in ons interieur. Vooral de fijne nerf, de vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen verschaffen het meubel een degelijke en warme uitstraling. Natuurlijke defecten zoals: windbarsten, haarscheuren, zowel kleine als grote, on­effenheden, noesten, zelfs gescheurde en gedeeltelijk uitgevallen noesten en verkleuringen, kunt u terug vinden in uw meubel. Om sommige natuurlijke defecten in het hout te verbergen zijn inlegstukken toegestaan. Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe meubelen na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het show­roommodel zijn daarom voor de hand liggend.

Eikenhout kan onder invloed van vochtige of droge lucht gaan werken, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan, of verbindingen open kunnen gaan staan en/of weer sluiten. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 50%.

Naar boven

 

Acaciahout

Wij hebben een breed assortiment Acacia houten meubelen bij Old Inn Wonen. De Acaciaboom levert tropisch hardhout dat zich kenmerkt door zijn prachtige structuur en warme uitstraling. Elk meubel vervaardigd uit Acaciahout is uniek. Kleur, vlam, noest, tekening en soms de vorm verschillen per item.

Onbehandeld acacia hout

Als u de onbehandelde look wilt behouden van uw acacia houten meubel raden wij u aan deze toch te beschermen. De beste oplossing hiervoor is SKYLT®. SKYLT beschermt tegen vuil en vocht en is onzichtbaar. Als u van puur hout houdt, dan is SKYLT de perfecte (en oersterke) finish voor uw meubel. Raadpleeg het internet om de beste deal te scoren voor een fles SKYLT. (bestaande uit twee componenten)

Gelakt acacia hout

Als uw acacia houten meubel gelakt is, is het onderhoud heel gemakkelijk. Met een vochtige doek kunt u het oppervlak schoon houden.

Naar boven

Mangohout

Het hout van de mangoboom groeit relatief snel en de stam van deze boom heeft vaak een flinke diameter en daarom uitermate geschikt voor de meubelbranche. Mangehout is duurzaam omdat het oude hout pas gekapt wordt als de boom geen vruchten meer draagt. De structuur van dit hout is heel uniek en niet te vergelijken met Eiken, Teak of Grenen.

 

Gelakt mango hout

De meubels bij Old Inn Wonen die zijn vervaardigd uit mango hout zijn altijd gelakt, mits anders vermeld bij het product. Het onderhoud van uw gelakte mango houten meubel is dan ook erg gemakkelijk, een vochtige doek is genoeg om het oppervlak schoon te houden.

Naar boven

 

Kringen, vlekken en spetters

De meeste mensen kennen helaas maar al te goed de invloed van water op het oppervlak van meubels. Toch zijn er nog altijd mensen die reclameren naar aanleiding van het ontstaan van vlekken als gevolg van vocht hetgeen zij zien als een gebrek aan het artikel. Deze mensen moeten wij teleurstellen want hun reclamatie kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.

Kringen als gevolg van vocht zijn namelijk altijd een invloed van buitenaf en vallen derhalve buiten de garantie bepalingen. Bijna elk meubel is gevoelig voor vocht ook al zijn er altijd mensen die beweren dat de tafel van de buurvrouw er absoluut nooit last van heeft en zij er alles op kan zetten. Er zijn simpelweg te veel factoren die be­palen wanneer bijvoorbeeld een kring ontstaat. Tijd, ma­teriaal, afwerking van het oppervlak, gepleegd onderhoud en de aard van de vloeistof zijn er maar enkele.

Er zijn natuurlijk meubels die relatief weinig last hebben van kringen. Echte problemen ontstaan pas als vocht de kans krijgt om door de lak heen te dringen om zich eronder of erin te nestelen en voor de gewraakte verkleuring te zorgen.

Lak:

Meubels die met lak zijn afgewerkt geven eigenlijk de meeste problemen. Dit omdat vocht onder of in de lak komt en niet meer weg kan. Daar waar de meeste lak­ken vroeger op basis van nitro cellulose waren zijn zij tegenwoordig met strengere milieueisen vervaardigd op een andere basis. De meeste lakken die tegenwoordig worden toegepast zijn derhalve poreus en laten vocht door. Wanneer en hoeveel is wederom van vele factoren afhankelijk is. De reactie van het artikel evenals de oplos­sing is mede afhankelijk van de soort lak. Is deze poreus dan maakt men een goede kans om met bijvoorbeeld meubeline van hg de vlek te verwijderen. Het moet dan wel gaan om een vochtplek waarbij bij voorkeur geen warmte aan te pas is gekomen. Vooral als er bijvoorbeeld een hete kop koffie op tafel heeft gestaan kan de lak door de hitte en het vocht dusdanig van structuur en kleur ver­anderen dat er niets meer aan te doen is. De kring zit dan in de lak en niet eronder. Is de lak niet poreus dan helpt er derhalve weinig meer. Kringen zitten dan meestal namelijk in de lak. Er zijn ove­rigens wel middelen die de laklaag week maken zodat vocht de kans krijgt om te ontsnappen en deze kunnen een oplossing bieden. Lukt dit echter niet dan rest slechts de schuurmachine.

Zoals u zelf verantwoordelijk bent voor het ontstaan van kringen bent u ook zelf verantwoordelijk voor het ver­dwijnen ervan. Zoals geschreven zijn er middelen in de handel die u kunnen helpen. Welke oplossing voor u het meest geschikt is en of dit middel daadwerkelijk helpt hangt van de situatie af. Probeer iedere oplossing echter eerst op een minder zichtbaar stuk van het meubel om ergere problemen te voorkomen. 

Naar boven

 

Onderhoud

Lichte krassen, vlekken en glansplekken kunnen weg­gewerkt worden d.m.v. het opschuren met fijn staalwol of heel fijn schuurpapier. Dit dient te gebeuren in de richting van de houtnerf en altijd een groter vlak te bewerken. Daarna, indien nodig, het onderhoudsproduct (mat polish) gebruiken.

Naar boven

 

Tips !! Voorkomen is beter dan genezen!

  • gebruik onderzetters / placemats / tafellakens (kringvorming)
  • plaats de meubelen niet te dicht bij een warmte­bron of airconditioningunit (uitdroging)
  • plaats de meubelen niet in direct zonlicht (ver­kleuring)
  • houdt uw luchtvochtigheid in huis op peil: hang bijvoorbeeld waterreservoirs aan uw radiatoren
  • om onnodig grote druk op de verbindingen te voorkomen, raden we u aan de meubelen vlak te plaatsen.
  • wanneer u de meubelen wilt verplaatsen, kunt u ze het beste eerst leegmaken daarna optillen. Verslepen van meubelen kan schade veroorzaken aan de meubelen en de vloer.

Naar boven